maanantai 29. toukokuuta 2017

First things first

Olen puhunut blogissa paljon työelämän muutoksesta ja siitä mitä asioita työpaikoilla pitäisi huomioida kaiken tämän muutoksen keskellä. Yksi tärkeimmistä on kuitenkin vielä keskustelusta sivussa pysynyt, työhyvinvointi. Meiltä vaaditaan paljon tämän kaiken muutoksen keskelle, työtehtävät muuttuvat, syntyy uusia työtehtäviä sekä osa loppuu kokonaan. Työelämän muutos vaatii vahvaa reagoimista myös työhyvinvoinnin saralla.

Työelämän uudistuminen näkyy vahvasti palvelusektorilla, jossa syntyy jatkuvasti uusia palvelumuotoja sekä työpaikkoja. Yrittäjien sekä palkansaajien selkeä toimiminen erillään on hälventynyt sekä nykyisin harvat tekevät elämänsä aikana vain yhden työuran. Nykyisin työura saatetaan tehdä monissa eri työpaikoissa, jolloin työura on katkonaisempaa. Tämän vuoksi myös työkaverit ja työympäristö vaihtuvat useammin. Tämä aiheuttaa monille stressiä, jonka seurauksena psyykkinen kuormitus lisääntyy. Nämä seikat on tärkeää huomioida muuttuvassa työyhteisössä, sillä Suomessa mielenterveysongelmat ovat edelleen kasvussa.

Kehittynyt teknologia mahdollistaa joustavamman työnteon, joka helpottaa esimerkiksi perheellisiä työ ja vapaa-ajan yhteensovittamisessa. Teknologialla on paljon hyviä vaikutteita työhyvinvointiin, kuten esimerkiksi säädettävät sähköpöydät, jotka parantavat huomattavasti työergonomiaa sekä työpaikoilla käytettävät aktiivisuusrannekkeet. Nykyteknologia antaa työhyvinvoinnille paljon mahdollisuuksia. Uudistuva työnluonne vaatii myös paljon uusia ominaisuuksia työntekijöiltä, jotka pitäisi ottaa koulutuksessa huomioon. Etenkin lisääntynyt itseohjautuvuus voi suurelle osalle ihmisistä olla haaste. 

Esimiehellä on suuri rooli työhyvinvoinnista huolehtimisesta. Hän on vastuussa alaisistaan ja pitää huolta heidän jaksamisestaan. Esimiehen on varmistettava, että jokaisella on mahdollisuus työterveyshuoltoon ja mahdollisuus saada tukea muutoksen keskellä. Johdon on tärkeää huolehtia myös omasta jaksamisestaan. Panostaminen henkilöstön hyvinvointiin palkitaan ajan kuluessa, sillä hyvinvoiva henkilöstö johtaa hyvinvoivaan työyhteisöön, ja tätä kautta myös tuloksiin. Oma työnantajani esimerkiksi tarjoaa henkilöstölle työsuhde-etuna ilmaisen kuntosalin käytön sekä ryhmäliikunnat, joka on mielestäni vakuuttavaa henkilöstöstä huolehtimista, ja etenkin, ennakointia.
 
 
Lähteet:

http://nousu.org/uutiset/tyoelaman-muutos-tyohyvinvointi/

https://www.google.fi/search?q=ty%C3%B6hyvinvointi&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiOmee6xJXUAhUK1ywKHcsYB3MQ_AUIBigB&biw=1708&bih=824#imgrc=QcNZzakcQZTxhM:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti