sunnuntai 28. toukokuuta 2017

Tulevaisuuden työ


Työn tekeminen muuttuu tulevaisuudessa ja aihe saa aikaan paljon keskustelua. Ihmiset korvataan
roboteilla, asiantuntija työ korostuu, johtaminen muuttuu, kokonaisuudessaan työn tekemisen luonne muuttuu. Tulevaisuudessa työ pilkkoutuu pienempiin osiin. Ihmiset eivät kouluttaudu enää yhtä ammattia varten vaan työuran aikana ollaan moniosaajia, monen eri alan koulutuksen omaavia asiantuntijoita.

Tietotekniikka mahdollistaa sen, että robotit tekevät tulevaisuudessa kaiken sen työn joka on mahdollista automatisoida ja jatkossa voidaan panostaa läsnäoloa edellyttävään asiantuntijatyöhön. Työhön, jolla on merkitystä. Tulevaisuudessa robotit tekevät ”tylsät työt” ja yrityksissä pystytään keskittymään muihin tehtäviin entistä paremmin.  Robotiikka pitäisi pyrkiä näkemään mahdollisuutena, ei riistona.Tulevaisuuden työ vaatii myös erilaista osaamista. Työntekijältä vaaditaan itsensä johtamista, jolloin henkilökohtainen vastuunottaminen korostaa. Tämä tuo mukanaan vaatimukset paineensietokykyyn sekä jatkuvassa muutoksessa mukana pysymiseen. Vuorovaikutustaidot tulevaisuuden työelämässä korostuvat, asiantuntijatyö muuttuu projektiluonteisemmaksi sekä tiedon jakaminen tulevaisuudessa korostuu ja siihen tulisi yrityksissä panostaa runsaasti voimavaroja. 

Yritysten sisällä muutoksessa pitää olla jo vauhdilla mukana. Työn luonteen muuttuminen vaatii uudistavaa otetta johtamisessa sekä strategian ketterää noudattamista. On mahdotonta enää asettaa tiukkaa strategia linjausta viidelle seuraavalle vuodelle, kun muutoksessa on oltava koko ajan mukana. Työnluonteen muuttuminen heijastuu myös nuoriin tulevaisuuden tekijöihin. On muokattava koulutusta niin, että se vastaa tulevaisuuden työn luonteen vaatimuksia.

Lähteet:
http://tulevaisuus.2030.fi/millaista-suomea-tavoittelemme/tulevaisuuden-tyoeelaemae/

https://www.google.fi/search?q=tulevaisuuden+ty%C3%B6&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwiAh870l5PUAhWKWywKHT-VAbwQ_AUIBigB&biw=1708&bih=824#imgrc=-M7RQVsg6PybUM:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti